Hur fungerar GoLights tjänster?

Här förklarar vi hur man köper, bevakar och budar på domäner.

Är domänen ledig?
Då kan du köpa domänen direkt. Läs mer
1
Är domänen upptagen?
Bevaka för att få information om domänen är på väg att bli ledig.

Läs mer

2
Är domänen upptagen men på väg att bli ledig?
Då kan du välja att lägga ett bud på domänen. Läs mer
3

FAQ

Här finner du svaren på de vanligaste frågorna. Skulle du inte hitta svaret här nedan är du välkommen att kontakta oss här.

  1. Skapa ett konto hos oss och fyll i dina användaruppgifter.

  2. Sök efter specifika domäner du är intresserad av eller genom sökord, ex. podcast.se eller podcast.

  3. Att köpa en domän som är ledig kostar 110kr ex. moms. Kolla in våra priser.

  1. Skapa ett konto hos oss och fyll i dina användaruppgifter.

  2. Sök direkt efter specifika domäner du är intresserad av eller genom sökord, ex. podcast.se eller podcast.

  3. Boka och lägg ett bud på de domäner du önskar. Kolla in våra priser.

  4. Vid auktion, invänta datumet då domänen släpps och se om vi lyckats registrera den åt dig. Om så är fallet hamnar domänen i dina ägo. Du betalar endast om vi vinner domänen åt dig.

  1. Skapa ett konto hos oss och fyll i dina användaruppgifter.

  2. Sök efter specifika domäner du är intresserad av eller genom sökord, ex. podcast.se eller podcast.

  3. Om domänen är upptagen och inte heller på väg att bli ledig, kan du bevaka domänen. Då får du ett e-postmeddelande när den går att köpa igen.

Domäner som är på väg att släppas kan man buda på genom bland annat att välja budget alternativet. Bud genom alternativet budget accepteras alltid, oavsett om högre bud har inkommit tidigare.

Har ingen annan användare bokat domänen för ett högre bud så kommer domänen att lottas ut bland alla som har valt budget som alternativ.

Skillnaden på budget-alternativet, förutom att någon annan kan lägga ett högre bud, är att sannolikheten till att vi vinner domänen åt er är lägre. Detta eftersom vi har lägre prioritet på budget-bokningar.

När man tror att konkurrensen är lägre så rekommenderar vi att ni använder budget som alternativ.
En holländsk auktion, även kallat ”klockauktion”, fungerar på så sätt att det alltid finns ett utgångsbud från start. Utgångsbudet sänks gradvis till dess att ett bud har inkommit. Det första inkomna budet vinner budgivningen.

Ett domännamn är namnet på en webbplats, exempelvis ”golight.se”. För att ha en hemsida måste man ha et domännamn registrerat.

Domännamnet finns till för att man ska slippa komma ihåg de numeriska IP-adresser som används på internet, likt ett telefonnummer. Domännamnet och IP-adressen måste dock koppla samman (via DNS) för att domänen ska fungera.

Att Snapback en domän innebär att du förhandsbeställer en domän som avregistrerats av den tidigare domäninnehavaren.

Du bokar med andra ord upp en domän som någon annan tidigare ägt, men tagit ett aktivt val att inte förlänga ägandet av domänen.
Snappa är ett förenklat uttryck av ”snapback”, ”snapback domain” eller ”snapback domän”.

Backorder är bara ett annat namn för snapback, vilket innebär att du beställer en domän som avregistrerats av den tidigare innehavaren av domänen, innan den släpps till allmänheten.

Läs mer om att snappa under, Vad är snapback / backorder?
Snapback av domän fungerar på det sättet att du förbeställer en domän som inte förnyats av den tidigare domänägaren.

Detta görs genom en holländsk auktion, vilket innebär att du kan boka en domän tidigast 28 dagar innan domänen blir ledig.

För varje dag som går sänks priset med ca 30% och den som först budar på domänen vinner budgivningen. Du betalar endast om vi lyckas vinna domänen åt dig.
Backorder är ett annat namn för snapback och innebär att du bokar upp en domän (som tidigare ägts av en annan person som aktivt valt att avregistrera eller ej förnya domänen) innan domänen blir ledig till allmänheten.
Drop catching är ett annat namn för snapback, backorder eller snappning. Ordet används inte lika frekvent i Sverige som det gör i exempelvis USA och Storbrittanien.